Dakle - ja!

doc. dr. sc. Marko Čupić
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište u Zagrebu
Hrvatska
Marko . Cupic AT fer . hr

Kolegiji

Radio sam/još uvijek radim na sljedećim kolegijima.

Uz to, uveo sam i održavam i dodatne kolegije (vještine):

Konačno, uključen sam i u radionicu:

Teme za završne radove i diplomske radove

Popis područja dostupan je ovdje.

Radovi, po područjima

Popis radova nalazi se ovdje.

MC's Summer of Code 2016

Imate li vremena preko ljeta, možete se uključiti i napraviti nešto korisno za sljedeće generacije studenata. Više informacija dostupno je ovdje.

Razvijeni edukacijski programski sustavi

Ferko je web-aplikacija za organizaciju i provođenje nastavnih aktivnosti na razini fakulteta. Omogućava definiranje kolegija, nudi personalizirane studentske i djelatničke kalendare svih nastavnih obaveza, raspoređivanje studenata, burze za zamjene grupa s visokom razinom podesivosti ograničenja, definiranje nastavnih aktivnosti poput laboratorijskih vježbi, domaćih zadaća i seminara, nudi mogućnost evidencije bodovanja (praćenja izravno unesenih bodova, izračuna programski definiranih bodova, automatskog bodovanja skeniranih obrazaca) i provođenja kompletnog ocjenjivanja, nudi podršku za ispitne rokove, organiziranje čuvara, omogućava upload studentskih datoteka na komponente kolegija (domaće zadaće, vježbe, ...), wiki, slanje obavijesti i još svašta drugoga što je nužno za normalno održavanje nastave na jednom kolegiju.

Minilessons je web-aplikacija za ponudu jednostavnih interaktivnih edukacijskih materijala. Edukacijski materijali mogu sadržavati interaktivne primjere ostvarene tehnologijom JavaScript, slikovne elemente, video-zapise i drugo. Jedna minilekcija uz sam edukacijski materijal može sadržavati i niz raznovrsnih zadataka koji studentu mogu pomoći da provjeri razumijevanje gradiva. Objavljeni materijali javno su dostupni, a nudi se i mogućnost samim korisnicima sustava (studentima) da razvijaju svoje minilekcije. Trenutno je kroz sustav dostupan niz minilekcija koje se koriste kao priprema za lakše praćenje predavanja iz kolegija Digitalna logika.

VHDLLab2 je web-aplikacija za opisivanje i simuliranje digitalnog sklopovlja zadanog jezikom VHDL, crtanjem sheme ili pak crtanjem automata. Klijentski dio je relativno "tanak" jer se pohrana svih podataka te simuliranje odvija na poslužiteljskoj strani.

SiCoMa je web-aplikacija za objavu materijala za učenje. Omogućava izradu i objavu materijala koji sadrže visoko-interaktivne grafičke elemente (gdje se za podršku pisanju višedretvenih simulacija oslanja na tehnologiju Java Appleta). Trenutno sadrži popriličnu količinu pripremljenih materijala za Digitalnu logiku. Nažalost, tehnologija Java Appleta odlazi iz web-preglednika pa će time materijali u ovom osnovnom obliku postati neiskoristivi. Ostaje mogućnost da se svaka interaktivna demonstracija ponudi za lokalno pokretanje kroz tehnologiju Java Web-Start.

StudTest2 je poslužiteljski (back-end) sustav koji omogućava ispitivanje studenata (i vježbanje) kroz uporabu interaktivnih i personaliziranih zadataka). Prikaz radi kroz neki drugi sustav (trenutno je napravljena integracija s Ferkom). Koristi se već godinama, što na masovnim predmetima poput Digitalne logike (od 700 studenata na više), što na malo manje masovnim predmetima poput Interaktivne računalne grafike (preko 100 studenata).

FreeFormSuite je paket programa koji omogućavaju izradu, skeniranje i očitavanje skeniranih ispitnih obrazaca. U razvoju i uporabi je od poprilici 2007. godine od kada se koristi za očitavanje masovnih ispita poput Digitalne logike, Skriptnih jezika, Interaktivne računalne grafike i drugih. Podržava očitavanje bar-kodova, zacrnjenih odgovora, matričnog unosa studentskog JMBAG-a (za obrasce koji nisu unaprijed personalizirani - primjerice za brze provjere znanja na predavanjima gdje nema vremena svakom studentu uručiti njegov vlastiti unaprijed pripremljeni obrazac). Zainteresirani korisnici slobodno mi se mogu javiti.

Komentari kroz godine

Znanstveni projekti

Naziv projektaTrajanje projektaStatus na projektu
Semantički Web kao omogućavatelj informacijske infrastrukture2002. - 2006.Znanstveni novak
Univerzalna posrednička platforma za sustave e-učenja2007. - 2009.Znanstveni novak

Informatički projekti

Naziv projektaStatus na projektu
Automatizacija izrade i obrade pisanih provjera znanjaVoditelj

Zanimljivosti

Ovu sam sliku pronašao na newsima jednom prilikom. Netko je isprintao i spiralno uvezao moju stariju verziju Zbirke iz Digitalne koja je tada bila dostupna na web stranicama kolegija kao PDF. Koristim priliku da Vam skrenem pažnju na štetnost pušenja: cigarete prikazane na slici su loše za Vaše zdravlje.